Menu Home

3 sestavine s katerimi bodo vaša koža, lasje in nohti spet zasijali!

Kolagen, MSM in vitamin C.

3 sestavine, ki bodo:

 • vašo kožo navlažile in nahranile
 • okrepile vaše nohte in lase
 • izbrisale sledi gubic 😉

Vsi si želimo biti večno mladi in te sestavine nam lahko pomagajo. Kako? Več v nadaljevanju.

Zakaj so kolagen, vitamin C in MSM popolna kombinacija za vaše lase, kožo in nohte?

Ker kombinacija teh treh aktivnih učinkovin odlično izpopolnjuje delovanje vsake posamezne učinkovine.

Z vnosom kolagena telesu vsekakor zagotovimo gradnike za tvorbo lastnega kolagena. Vendar pa kolagen ne spada med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da ne vsebuje vseh aminokislin.1

Že prej smo govorili o tem, da je keratin poleg kolagena ena pomembnejših beljakovin, ki vpliva na vašo kožo, lase in nohte.

Ena izmed najpomembnejših aminokislin za tvorbo keratina, ki jo je v kolagenu izjemno malo, je cistein. Cistein ne spada med esencialne aminokisline, kar pomeni, da ga je našo telo sposobno proizvesti samo.

Tu pa nastopi MSM. Cistein je namreč značilen po tem, da vsebuje v svoji strukturi žveplo, MSM pa predstavlja vir tega žvepla. Torej za tvorbo keratina, ki gradi nohte, kožo in lase je potreben cistein, za tvorbo cisteina pa je potrebno žveplo, ki ga dobimo iz MSMja.

Delovanje MSM-ja in kolagena pa dopolnjuje vitamin C. Ta je namreč ključen za sintezo kolagena v telesu in ima vlogo pri:

 • nastajanju kolagena za normalno delovanje žil
 • nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti
 • nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca
 • nastajanju kolagena za normalno delovanje kože, dlesni in zob.

Kakšno vlogo imajo te ”čudežne” sestavine – kolagen, vitamin C in MSM, v telesu?

Zdaj vemo, zakaj so kolagen za kožo, vitamin C in MSM popolna kombinacija. Kakšna pa je njihova vloga v telesu?

Kolagen

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu. Ima številne različne vloge, med drugim vaši koži zagotavlja strukturo, skrbi za mobilnost sklepov in ob tem pomaga tudi pri strjevanju krvi.

Predstavlja glavno sestavino vezivnega tkiva v različnih delih telesa, deluje namreč kot ”lepilo”, ki drži naše telo skupaj.

Obstaja več tipov kolagena, najpomembnejši za naše telo pa so tipi I,II in III.

Tip 1 prestavlja večinski delež kolagena v našem telesu. Zagotavlja struktur kože, kosti, kit in hrustanca ter vezivnega tkiva. Lahko bi rekli, da je za ”lepotne učinke” ta tip kolagena najbolj pomemben.

Ostali tipi kolagena so manj prisotni v telesu, a zato niso nič manj pomembni. Vsem pa je na žalost skupno to, da začne njihova sinteza v telesu z leti upadati.

Telo naj bi že po 25. letu vsako leto proizvedlo kar za 1,5 % manj kolagena. Prve znake pomanjkanja kolagena lahko opazimo na koži.

Pojavijo se namreč prve gubice, koža postane manj elastična in bolj suha. Sledi pomanjkanja kolagena pa se kažejo tudi na nohtih, ki postanejo bolj krhki in lomljivi, lasje pa bolj suhi in brez sijaja. Zaradi pomanjkanja kolagena pa se s starostjo poslabša tudi mobilnost sklepov.

Ali lahko nadomestimo pomanjkanje kolagena v telesu?

Da. Dokazano je, da z jemanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kolagen, spodbudimo sintezo lastnega kolagena v telesu.

Če boste vašemu telesu zagotovili dovolj kolagena, bo vaša koža bolj gladka in napeta, nohti trši, vaši lasje pa bodo ponovno zasijali.

Dokazano je bilo tudi, da ima hidroliziran kolagen antioksidativne lastnosti, antihipertenzivno delovanje in je zmožen popraviti poškodbe v poškodovani koži.

Vitamin C

Vitamin C je verjetno vsem najbolj znan vitamin. Redko kdo pa ga pozna kot, zlati standard za nego kože. Strokovnjaki za nego kože po vsem svetu, ga namreč kujejo v zvezde.

Slika: Vitamin C za kožo

Dokazano je namreč, da je vitamin C izjemno učinkovit proti staranju kože. Deluje namreč tako, da ustvarja:

 • sijočo polt,
 • izenačuje ten kože,
 • hkrati pa gladi drobne gube na obrazu.

Kako?

Vitamin C kot sem že omenila, spodbuja sintezo naravnega kolagena. Deluje namreč kot kofaktor za encima, ki stabilizirata molekularno strukturo kolagena.

Poleg tega deluje kot močan antioksidant. Ne samo, da nas ščiti pred tem, da zbolimo, temveč lahko tudi nevtralizira in odstrani proste radikale v telesu.

Ti namreč nastanejo kot posledica onesnaženega okolja in UV sevanja. Delujejo tako, da povzročajo oksidativni stres, ki povzroča pust, utrujen videz kože.

Vitamin C pa s svojim delovanjem pomaga preprečevati prezgodnje staranje kože in upočasni pojav prvih vidnih znakov staranja.

Hkrati pa zavira tudi melanogenezo in se lahko uporablja tudi za zdravljenje hiperpigmentacije in proti starostnim pegam.

MSM

MSM ali metilsulfonilmetan je novejše prehransko dopolnilo, ki ga nekateri imenujejo kar ”mineral lepote”. Deluje namreč tako da:

 • izboljša rast las
 • izboljša teksturo kože
 • okrepi nohte

Od kod pridejo ti učinki? Predvideva se, da zato, ker MSM deluje kot donor žvepla keratinu.

Molekula MSM namreč vsebuje približno 33% žvepla v organski obliki. Žveplo je, takoj za kalcijem in fosforjem, tretji najbolj prisoten mineral v naših telesih. Številne študije potrjujejo, da žveplo, ki ga vsebuje MSM:

 • lahko pomaga pri težavah s kožo
 • poveča gibljivost sklepov in pomaga pri zmanjševanju oteklin
 • lajša vnetja in zmanjšuje pojav mišičnih krčev
 • poveča proizvodnjo kolagena in keratina

Poleg vnetnih učinkov, pa izkazuje tudi protivnetno delovanje. Deluje tako, da zmanjša število citokinov, ki so odgovorni za vnetne odzive v telesu.

MSM je odličen za uporabo tako v kozmetiki kot v prehranskih dopolnilih. Res je, da lahko MSM pridobimo tudi iz hrane. Med hrano bogato z MSM-jem sodijo beljakovinska živila in sveža zelenjava.

Vendar je na žalost vsebnost MSM-ja v hrani zelo nizka. Če bi želeli zaužiti 1,5 g MSM-ja bi morali zaužiti, kar 500 L mleka.

Kako izbrati najboljše prehransko dopolnilo s vitaminom C, MSM-jem in kolagenom?

Kolagen je trenutno eno najbolj popularnih prehranskih dopolnil, zato je izbira na trgu ogromna. Kako torej izbrati najboljši kolagen?

Ko izbirate prehransko dopolnilo s kolagenom, lahko opazite, da je skoraj vedno dodan tudi vitamin C, saj je ta kot že rečeno nujno potreben za sintezo kolagena.

Pozorni bodite na to:

 • kakšna je oblika prehranskega dopolnila
 • koliko kolagena, MSM-ja in vitamina C vsebuje
 • izvor kolagena (ribji kolagen namreč vsebuje največ kolagena tipa 1)

Prehranska dopolnila lahko namreč najdemo v več različnih oblikah: v kapsulah, v prahu, v tekočini. Nekatere študije kažejo, da so tekoča prehranska dopolnila bolj učinkovita od tistih v prahu. Vendar je to izbira vsakega posameznika.

Najbolj morate biti pozorni na količino aktivnih sestavin v prehranskem dopolnilu. Za kolagen je dokazano, da na kožo učinkujejo že odmerki od 2,5 g/dan, za sklepe pa je potrebno jemati od 5-10 g/kolagena na dnevni odmerek.

Dokazano je, da pri MSM-ju odmerki do 4000 mg ne povzročajo težav. Priporočen vnos MSM-ja na dan pa je od 1,5- 2g.

Slika: Kolagen shot Gaia Naturelle

Prehransko dopolnilo Gaia Naturelle – Kolagen shot vsebuje hidroliziran ribji kolagen, MSM in vitamin C. Poleg teh sestavin, so mu dodane še aktivne sestavine, kot so:

 • hialuronska kislina
 • cink
 • biotin
 • vitamin B3

Vse te sestavine pripomorejo k boljši elastičnosti kože, zmanjšujejo videz gubic, okrepijo vaše nohte ter poskrbijo, da bodo vaši lasje zopet sijoči.

Categories: Uncategorized

GaiaSLO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *