Menu Home

Kaj so retinoidi?

Retinoidi so derivati vitamina A, ki so znani po tem, da lahko izboljšajo in »upočasnijo« znake staranja, vključno z gubicami, pigmentnimi madeži, razširjenimi porami. S stalno in konsistentno uporabo naj bi retinoidi izboljšali videz kože in ji pomagali »zoreti« na lepši, bolj privlačen način.

Različne vrste retinoidov

Obstaja veliko različnih vrst retinoidov – retinol je le ena izmed njih. Vsak retinoid ima drugačno moč in svoj niz prednosti ter slabosti. Skupno vsem retinoidom je dejstvo, da izvirajo iz vitamina A in se v koži pretvarjajo v retinoidno kislino. Od tam »povečujejo debelino celic«, vplivajo na izražanje genov, spodbujajo prenovo kože in povečujejo proizvodnjo kolagena.

Kdaj začeti uporabljati retinoide?

Na splošno je priporočljivo, da začnete retinol uporabljati med 25. in 30. letom starosti, če si želite preprečiti staranje kože. Točna starost bo seveda odvisna od vašega specifičnega tipa kože, čeprav ne svetujemo, da začnete pred 25. letom. Prvi razlog je, da se mnogi, ki so mlajši od 25. let, še vedno borijo s mozolji. Drugi razlog pa je, da vitamin A pospeši presnovo kože, ki se z leti upočasni. Ko ste mlajši, je vaša koža že presnovno aktivna. Uporaba retinoidov prehitro lahko povzroči mozolje, izpuščaje in druge težave.

Kaj morate vedeti pred uporabo retinoidov?

  1. Retinoidi niso priporočljivi za nosečnice

Retinoidov ni priporočljivo uporabljati med nosečnostjo, saj lahko povzroči potencialna tveganja. Priporočamo, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.

2. Pravilna in zadostna zaščita pred soncem je ključnega pomena.

Retinoide lahko uporabljate tudi poleti, vendar je ključno, da zaščitite svojo kožo s kremo z zaščitnim faktorjem. Če veste, da boste preživeli veliko časa na soncu (dopust) predlagamo, da prekinete uporabo retinoida sedem dni pred izpostavitvijo močnemu soncu. Spet ga lahko začnete uporabljati teden dni po izpostavitvi soncu – če seveda nimate opeklin.

3. Retinoidi delujejo počasi in postopoma

Uporaba retinoidov je maraton, ne šprint, saj ne prinašajo takojšnjih rezultatov. Dejansko delujejo izjemno počasi. Vendar je vredno biti potrpežljiv.

Retinoidi in akne

Drži, da so bili receptni retinoidi prvotno razviti v sedemdesetih letih za zdravljenje aken. Šele kasneje so dermatologi odkrili, da lahko pomagajo tudi pri staranju kože. To pojasnjuje, zakaj so retinoidi dolgo veljali za zdravilo za vse vrste izbruhov. Vendar to ni povsem natančno.

Vrsta aken, pri kateri receptni retinoidi najbolje delujejo, so komedonske akne. To je vrsta aken, ki se pojavlja v obliki belih mozoljev, ogrcev, zaprtih komedonov in nevnetih izboklin. Ker preurejajo celice kože s prenovo celic, lahko preprečijo, da bi se celice zadrževale v porah in tvorile mozolje.

Če so rdeči, vneti izbruhi vaša glavna skrb, običajno svetujemo, da jih najprej očistite, preden začnete uporabljati retinol. Ko je koža čista, lahko vključite izdelek z retinoidi, da preprečite vidne znake staranja.

Kako uvesti retinol v svojo rutino

Kotsmo že omenili, če ste novi pri retinoidih, začnite s retinolom brez recepta. Ponovno, je razlog, da večina ljudi, ki začnejo s receptom (brez pravilnih navodil za uporabo), na koncu odneha, ker postane njihova koža preveč suha in razdražena.

  1. Začnite z uporabo retinola 2 noči zapored in 1 noč prosto

To ponavljajte skozi teden. Za najboljše rezultate morate retinol uporabljati redno (in pogosto).

2. Uporabljajte serum z vlažilnimi sestavinami

Vaša koža pa potrebuje tudi druge sestavine, zato je ne želite neprestano vzdrževati v načinu luščenja in obnavljanja celic z uporabo samo retinola in kislin. Enkrat na teden koži privoščite serum z vlažilnimi sestavinami, kot je hialuronska kislina, ki vašo kožo navlaži in to vlažnost tudi ohranja.

3. Privoščite si kemični piling

Kemični piling bo povečal proizvodnjo kolagena in spodbudil hitrejše rezultate. Sinergijsko se tako retinol kot kemični pilingi podpirajo med seboj, da dosežejo bolj gladko in enakomerno teksturo kože.

Obstaja veliko vrst pilingov, zato se posvetujte s zaupanja vrednim strokovnjakom za nego kože, da ugotovite, katera vrsta in kakšna pogostost je najboljša za vašo kožo. Na splošno priporočam lahke do srednje kemične pilinge šest do osem krat na leto. Lažje pilinge lahko naredite vsaki dva meseca.

Categories: Uncategorized

GaiaSLO