Menu Home

Nega kože za moške – 4 stvari, ki ji morate vedeti

Ker moški vse pogosteje raziskujejo nego kože, postavljajo vse več vprašanj. Čas je, da odpravimo mit, da moški ne vedo, kako skrbeti za svojo kožo. Zato smo pripravili vodič za nego kože za moške.

  1. Spoznajte svoj tip kože

Preden začnete oblikovati svoj režim nege kože, je treba spoznati svoj tip kože in morebitna kožna stanja (ki se lahko sčasoma spremenijo). Vaš tip kože bo določil izdelke za nego kože in sestavine, ki jih boste morali uporabljati.

Opozoriti je treba, da to ne pomeni, da ne morete uporabljati izdelkov za druge tipe kože – upoštevajte to bolj kot izhodišče. Pomembno je tudi, da se zavedate morebitnih kožnih bolezni, kot sta ekcem ali rozacea; morda imate tudi bolj občutljivo kožo ali kožo, nagnjeno k aknam. To lahko vpliva na vaš vsakodnevni režim nege kože. To so glavni tipi kože:

  • Normalna koža: Normalna koža je gladka, enakomerna in ima uravnoteženo količino olja in vlage. Pore so majhne in skoraj nevidne, koža je običajno brez vidnih težav, kot so akne ali prekomerna suhost.
  • Mastna koža: Mastna koža ima povečano izločanje olja, zaradi česar je pogosto mastna na dotik in sijoča. Pore so običajno razširjene in lahko postanejo zamašene, kar vodi do aken in drugih težav s kožo.
  • Suha koža: Suha koža je pogosto tanka, razpokana in občutljiva na mraz. Pore so manj vidne in koža se lahko lušči. Suha koža ima običajno manj olja in vlage, kar lahko povzroči prezgodnje staranje kože in poškodbe, če se ne neguje pravilno.
  • Mešan tip kože: Mešana koža ima običajno mastno cono (T-cona) na sredini obraza, medtem ko so lica, brada in čelo bolj suha. Ta tip kože je pogost in zahteva nego, ki uravnava izločanje olja na T-coni, obenem pa zagotavlja dovolj vlage za suhe predele obraza.
  • Občutljiva koža: Občutljiva koža je nagnjena k rdečici, srbenju in izpuščajem. Lahko se odzove na kozmetiko, izdelke za nego kože in spremembe v okolju. Občutljiva koža zahteva nežno nego in izdelke, ki so posebej formulirani za ta tip kože.
  • Vključite aktivne sestavine

Nekaterim se to zdi zastrašujoče, vendar to ni raketna znanost. Aktivne sestavine opravljajo delo, ki ga obljublja izdelek, ki ga uporabljate. Vsak izdelek trdi, da obravnava določene težave vašega tipa kože, vendar so aktivne sestavine v izdelku tiste, ki opravijo svoje delo. To je seveda odvisno od formule, količine uporabljene sestavine in kakovosti. Vsaka sestavina se uporablja za boj proti različnim težavam s kožo ali za spodbujanje želenega rezultata.

Koristno je, če malo raziskujete in se učite sproti, na splošno pa vedite, da lahko antioksidanti, kot so vitamin C, vitamin E, likopen, zeleni čaj in niacinamid (oblika vitamina B3), zaščitijo in polepšajo vašo kožo. Ni se treba naučiti vsega naenkrat in tudi napake se bodo dogajale. Pomembno je, da spoznate svojo kožo in kaj potrebuje. 

  • Preberite etikete

Etikete so več kot le opis, kaj izdelek počne ali obljublja, da bo počel. Ključnega pomena je vedeti, kakšen je rok uporabnosti izdelka (tisti mali simbol kozarca s številko znotraj) ali ali ali bo sestavina v izdelku dražila vašo kožo, na primer močne dišave. Na etiketah je navedeno, kako pogosto morate izdelek uporabljati, zato vam ni treba ugibati. Nazadnje vas etikete seznanijo s tem, koliko aktivne sestavine je uporabljeno v formuli izdelka. Pomembno je opozoriti, da je sestavina z največjo vsebnostjo na splošno navedena višje na seznamu.

  • Razmislite o obisku strokovnjaka za nego kože

Pomembno je vedeti, kdaj obiskati dermatologa ali kozmetičarja (kar ni isto). Uporaba rutinskih izdelkov je odlična, vendar lahko le strokovnjak prepozna, diagnosticira in zdravi resne težave s kožo. Dermatologi lahko predpišejo zdravila za številne kožne bolezni, od aken do ekcemov. Dermatologa boste morda želeli obiskati enkrat na leto ali po potrebi večkrat. Dermatološki pregledi so pomemben del razumevanja vaše kože in najboljše oskrbe z njo.

Preprosta moška nega kože za začetnike

Za ohranjanje mladostnega videza obraza in telesa ter zmanjšanje drobnih linij, gub in neprijetnih vonjav je ključnega pomena, da razvijete temeljito rutinsko nego kože. Začetek rutinske nege kože je pomemben tudi za preprečevanje zdravstvenih težav v poznejšem življenjskem obdobju. Vaša koža je navsezadnje vaš največji organ.

Če že imate zdravo kožo brez težav, čestitke! Za ohranjanje čudovitega videza si lahko pomagate z nekaj osnovnimi koraki.

  1. Umijte si obraz: Vsaka dobra rutina za nego kože se začne z umivanjem obraza. Začnite s toplo vodo, da odprete pore. Nato si obraz umijte s kakovostno čistilno peno za obraz. Izperite s hladno vodo, da zaprete pore. Ponavljajte zjutraj in zvečer.
  2. Piling: Dvakrat na teden (v dneh, ki si ne sledijo) uporabite kakovosten piling za odstranjevanje odmrle kože in čiščenje por na obrazu..
  3. Uporabite vlažilno kremo: Po umivanju obraza nanesite vlažilno kremo. Zjutraj uporabite vlažilno kremo z zaščitnim faktorjem SPF vsaj 30, da kožo navlažite in zaščitite pred soncem. Zvečer uporabite vlažilno kremo, ki bo pomagala obnoviti kožo med spanjem.
  4. Uporabite balzam za ustnice: Ne pozabite na ustnice. Zjutraj nanesite malo balzama za ustnice z zaščitnim faktorjem SPF, da bodo vaše ustnice navlažene.

Categories: Uncategorized

GaiaSLO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *