Menu Home

Kako kolagen vpliva na staranje?

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu, saj predstavlja od 25 do 30 odstotkov vseh beljakovin v telesu oziroma kar tretjino telesne sestave. Z staranjem začne proizvodnja lastnega kolagena upadati in sčasoma se to začne poznati na našem telesu.

Kolagen in staranje

Staranje je biološki proces, ki pomeni postopno slabšanje fizioloških funkcij organizma, kar zmanjšuje njegovo sposobnost vzdrževanja ravnovesja v telesu. Čeprav je staranje neizogiben biološki proces, ki doleti vsa živa bitja, lahko s svojim zdravim življenjskim slogom, vplivamo na potek staranja in kvaliteto življenja v poznejših letih.

Najbolj očitni so seveda zunanji znaki staranja, kot so izrazitejše obrazne gube, suha koža ki so posledica upada lastne sinteze kolagena v telesu.

Kolagen je namreč najbolj zastopana beljakovina v našem telesu in sodi med strukturne proteine s funkcijo dajanja opore in oblike. Kompleksna beljakovina je sestavljena iz kar 19 različnih aminokislin, ki imajo pomemben vpliv na naše telo in staranje. Najdemo jo v hrustancu, koži, zobeh, nohtih, tetivah mišic, stenah telesnih organov in laseh.

Poznamo kar 16 vrst kolagena. Od 80 do 90 odstotkov kolagena v telesu predstavljajo tipi I, II in III, med temi je v telesu najbolj zastopan kolagen tipa I.

Kdaj se začne staranje kože? Prvi mejnik že 25. rojstni dan

S starostjo, približno po 25. letu, začne proizvodnja lastnega kolagena v telesu upadati. Naše telo naj bi vsako leto po 25. letu proizvedlo 1,5 odstotka manj kolagena. Telo je sicer sposobno sintetizirati kolagen iz aminokislin, ki jih zaužijemo, vendar se naravna proizvodnja kolagena v našem organizmu z leti zmanjšuje.

Če organizem nima dovolj gradnikov (aminokislin) za sintezo kolagena, se sčasoma to začne poznati na našem telesu, in sicer kot znaki:

  • staranja na koži,
  • suhi lasje in krhki nohti
  • poškodbe,
  • bolečine v sklepih
  • in težave s prebavo.

Izgubljenega kolagena ne moremo nadomestiti, lahko pa zaščitimo preostali kolagen v telesu in z jemanjem hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila spodbudimo telo, da začne samo ponovno tvoriti več kolagena. Zakaj telo potrebuje kolagen?

Z dodajanjem kolagena lahko upočasnimo znake staranja kože

Ena izmed lastnosti kolagena je velika natezna trdnost, saj skupaj s keratinom in elastinom vpliva na čvrstost in elastičnost kože ter ji daje strukturo. S staranjem se sposobnost sinteze kolagena zmanjša, kolagenske fibrile postanejo debelejše in krajše.

Taka koža ne more več vzdrževati svoje oblike, postane bolj ohlapna, nastajati pa se začnejo tudi prve gubice. Z dodajanjem kolagena lahko upočasnimo znake staranja in izboljšamo hidratacijo kože.

Učinek zmanjševanja vidnosti gub je pripisan predvsem temu, da se ob uživanju kolagena poveča proizvodnja lastnega kolagena v telesu, pozitivno pa vpliva tudi na proizvodnjo še dveh pomembnih proteinov v koži – elastina in fibrilina.

Dokazano je, da lahko tudi v primerih fotostaranja, torej ob izpostavitvi kože UV-žarkom, dodajanje kolagena močno pripomore k boljšemu videzu kože.

Raziskav o vplivu kolagena na lase in nohte res primanjkuje, dejstvo pa je, da je kolagen bogat z aminokislinami, ki jih telo potrebuje za tvorbo keratina v nohtih in laseh.

Z dodajanjem kolagena lahko upočasnimo staranje našega telesa

Čeprav anti-age industrija kolagen predstavlja kot “lepotno” prehransko dopolnilo, je lahko tudi dodatek za izboljšanje gibljivosti sklepov in vzdrževanje normalne kostne integritete. Kolagen je namreč pomemben gradnik mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv.

Karikirano bi lahko rekli, da je kolagen nekakšen WD-40 za naše sklepe, vezivno tkivo, hrustanec, tako kot je WD-40 mazilo za verigo na kolesu. Tako kolagen ne vpliva samo na staranje naše kože, temveč upočasnjuje tudi staranje našega telesa.

Se lahko proti staranju borimo s hrano?

Kolagen lahko najdemo v nekaterih živilih kot so:

  • piščančje, goveje in svinjsko meso
  • kostna juha
  • želatina v žolci

Vendar se kolagen v teh živilih nahaja v minimalnih količinah. Hkrati se naravni kolagen slabše absorbira v telo, saj ga sestavlja več aminokislin, zvitih v trdno in dolgo beljakovinsko verigo, ki je telo v prebavnem traktu ne more absorbirati.

Nesmiselna je tudi uporaba enostavnih vlažilnih kolagenskih krem in izdelkov proti gubam, saj kolagen ravno zaradi svoje zgradbe in velikosti ne more prodreti skozi vrhnjo plast kože ter priti do kritičnih točk, kjer bi lahko učinkovito deloval.

Ob motečih težavah je zato bolj smiselno poseči po prehranskih dopolnilih, ki pa jih je na tržišču ogromno. In kateri izdelek je najboljši?

Kako izbrati najboljše prehransko dopolnilo?

Pomembno je, da izberemo hidroliziran kolagen. Kaj to pomeni? To pomeni, da je bil pri njegovi izdelavi uporabljen postopek hidrolize, ki kolagen razbije na manjše osnovne gradnike, imenovane peptidi. Ti lažje prehajajo skozi črevesno steno, iz črevesja pa v kri in se nalagajo tja, kjer jih telo najbolj potrebuje.

Poleg tega je sinteza kolagena bistveno boljša, če organizmu pomagata elementa, kot sta vitamin C in MSM – organsko žveplo.

Vitamin C je namreč nepogrešljiv za novo rast vezivnega tkiva iz kolagena. Ste vedeli, da se proizvodnja kolagena poveča kar za šestkrat, ko zaužijemo hrano, bogato z vitaminom C? Brez vitamina C in minerala MSM je nastajanje kolagena skoraj nemogoče. MSM dovaja organsko žveplo keratinu, zaradi njegovih učinkov na telo pa ga pogosto imenujejo tudi mineral lepote.

V boj proti staranju z Kolagen shot-om

Kolagen Shot je visoko koncentrirano prehransko dopolnilo za celovito nego telesa od znotraj, za mladosten videz, ohranjanje lepih las, čvrstih nohtov in gibljivih sklepov.

Namenjen je vsem, tako ženskam kot moškim, po 20. letu starosti, saj začne takrat upadati proizvodnja lastnega kolagena v telesu. Dobili pa smo tudi veliko pozitivnih sporočil in celo nekaj fotografij od najstnikov, ki se borijo z aknasto kožo.

Kolagen Shot vsebuje 5.000 mg hidroliziranega ribjega kolagena. Poleg vitamina C in minerala MSM sta kolagenu dodana cink in biotin, ki zaradi svoje funkcije prispevata k ohranjanju zdrave kože, las in nohtov.

Za piko na i pa je kolagenu dodana tudi hialuronska kislina, odlična vlažilna snov, ki napolni prostor med kolagenskimi vlakni. Posledica so bolj gladka, mehka koža in manj gub. Učinek je večji, če jo nanašamo s kozmetičnimi izdelki.

Telo v naravnem procesu staranja izgublja določena hranila, z rednim uživanjem ribjega kolagena in ostalih aktivnih učinkovin pa poskrbimo za bolj elastično kožo, sijoče, močne lase in hitrejšo rast las, čvrste nohte, gibljive sklepe, uravnano prebavo in boljše počutje.

Categories: Uncategorized

Tagged as:

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *